Jean Gotta

Gevolgen van de COVID 19-crisis

2020/05/30

Jean Gotta

Beste klanten,

 

We sturen u graag deze brief om u te informeren over de huidige situatie van de rundvleesmarkt in België en de gevolgen van de COVID 19-crisis.

De eerste impact die we hebben gezien, was de dramatische prijsdaling van runderhuiden, die, zoals u waarschijnlijk weet, een belangrijke inkomstenbron is om een deel van de slachtkosten te dekken. De waarde van deze huiden kan de komende maanden zelfs nul of zelfs negatief zijn. Door de sluiting van leerlooierijen in Europa en de sterke vertraging van de activiteiten van leerlooierijen in Zuidoost-Azië, is de vraag immers ingestort.

Deze situatie kan niet voor het einde van dit jaar worden hersteld, omdat de belangrijkste verkoopkanalen voor runderhuiden zwaar zullen worden getroffen door de huidige crisis: de auto-industrie, de meubelindustrie en de mode-industrie .

 

Het is daarom essentieel om dit grote verlies op te vangen op gebied van het vlees .

Het tweede effect dat zich manifesteert, is een sterke toename van de vraag naar binnenlandse consumptie, als gevolg van de tijdelijke sluiting van de horecasector en de algemene sluiting door COVID 19. De aanvoer van levend vee is afgenomen omdat onze boeren al enige tijd geen winst meer konden maken met hun mestactiviteit. Velen hebben deze activiteit de afgelopen jaren stopgezet. Als gevolg van deze situatie stijgen de aankoopprijzen van vee van week tot week, in verhoudingen die we al 15 jaar niet meer hebben gezien.

 

Om deze 2 redenen zijn we verplicht onze prijzen duidelijk naar boven te herzien en de situatie van dag tot dag te volgen. Ons verkoopteam staat tot uw beschikking om u in alle transparantie van deze situatie op de hoogte te houden.

In dit alles kan één ding toch positief blijken te zijn: dankzij deze prijsverhoging kunnen onze lokale fokkers het vlees blijven produceren dat we allemaal waarderen en ervoor zorgen dat België zelfvoorzienend blijft in zijn rundvlees .  We hebben bij deze crisis gezien hoe belangrijk dit kan zijn.

 

Geloof, beste klanten, dat we er alles aan doen om u in de best mogelijke omstandigheden van dienst te zijn, gezien deze specifieke situatie.

 

 

Vriendelijke groeten,

 

 

Patrick Schifflers

Administrateur-délégué

GHL Groupe s.a.

 

Jean Gotta